Edició ampliada, revisada i traduïda al castellà, del text publicat originalment en català (Militants) el 2003 per l’editorial Laertes. Va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona Història 2004.
Militants és una profunda anàlisi del funcionament d’un dels sindicats amb més influència durant la dècada dels anys trenta, la Confederació Nacional del Treball, sindicat de caràcter anarcosindicalista.
En aquest estudi, Monjo avalua la influència social d’aquesta organització llibertària en la classe treballadora, delimita la militància activa, que diferencia de l’afiliació, atribueix actituds i comportaments als sectors que van protagonitzar aquesta etapa històrica, i defineix els obstacles al desenvolupament de la democràcia directa.
La militància confederal apareix com un sector nombrós, encara que minoritari respecte al conjunt dels treballadors associats a la Confederació, molt actiu i especialitzat en determinades tasques sindicals, sense una estructura jeràrquica de tipus piramidal, sinó amb una estructura basada en l’existència d’una responsabilitat difusa en la qual participava un extens col·lectiu.
En aquest context, la clau de l’adhesió de la majoria afiliada a la Confederació s’explica pel caràcter específic que va tenir el moviment llibertari en l’època, que va superar àmpliament el marc sindical. El carrer, el barri, la cultura, l’oci, els diversos àmbits de la vida social obrera estaven impregnats de l’empremta llibertària, conformant la cultura obrera del moment i convertint-se en un referent ineludible en el qual el proletariat es podia identificar.
Ana Monjo Omedes és Doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. A més d’articles en revistes especialitzades, ha publicat Els treballadors i la guerra civil. Història d’una empresa col·lectivitzada (Empúries), conjuntament amb Carmen Vega, i ha col·laborat en el volum IX d’Història, Política, Societat i Cultura dels Països Catalans (Enciclopèdia Catalana). Actualment és directora d’Icària editorial.