Descarrega els arxius
Bonanno, Alfredo María
Alfredo María Bonanno (Catània, Itàlia, 1937) és un pensador i activista anarquista insurreccionalista italià. “És autor de nombrosos assajos de pensament i anàlisis editades per les Edizioni Anarchismo, alguns d’ells traduïts al castellà com El plaer armat o La tensió anarquista”.
Bonanno va néixer a la ciutat de Catània, Sicília, en 1937. Una influència en el seu pensament i activisme seria José Lluis Facerías. “Facerías, encara que en teoria s’assumia anarcosindicalista i acèrrim defensor de l’organització centralista, en la pràctica reivindicava l’expropiació i l’acció directa i com a mètode organitzatiu recomanava el grup mínim d’afinitat”.
Alfredo María Bonanno va ser redactor responsable de les revistes Provocazione i Anarchismo des de la dècada dels vuitanta; amb més de vint volums i infinitat de fullets en el seu haver. “Entre els seus llibres destaquen Poder i Contrapoder, La dimensió anàrquica, Teoria i pràctica de la insurrecció, La destrucció necessària i Afinitat i organització informal. Així mateix són de ressaltar entre la seva àmplia producció de fullets La tensió anàrquica, Una altra volta de rosca del capitalisme i El plaer armat. Aquest últim no sols va ser prohibit a Itàlia, sinó que li va costar una ondena a divuit mesos de presó, acusat de “apologia de la violència i subversió””.
Va ser empresonat en 1989, en ser detingut al costat del company Pippo Stasi, durant un robatori frustrat per la policia a una joieria en Bergamo. Va ser condemnat per aquest fet a dos anys a la presó en ser reduïdes totes les condemnes per decret governamental. A mitjan novembre de 1995, a Itàlia el fiscal Antonio Marini impulsa el que s’ha donat a conèixer com a “Procés Marini” “en el qual van ser capturats seixanta-vuit anarquistes, entre ells Alfredo María Bonanno, acusat de ser l’autor intel·lectual i ideòleg d’aquesta organització”. Bonanno va ser culpat a causa del seu escrit titulat Nova volta de rosca del capitalisme El “procés Marini” culminaria el 20 d’abril de 2004, amb la condemna d’onze dels activistes detinguts. Bonanno, seria un d’ells, sentenciat a sis anys de presó per “apologia i propaganda subversiva” entre altres delictes.
En hores del matí del dijous 1 d’octubre de 2009, va ser detingut novament Alfredo Maria Bonanno. Aquesta vegada a la ciutat de Trikala, al nord de Grècia.
La detenció va ocórrer poc després d’un reeixit robatori a una sucursal bancària en ple centre de la ciutat hel·lènica. Amb €46900 en la borsa, Alfredo i el seu company d’idees i acció Christos Stratigopoulos, van aconseguir fugir del lloc en acte. Christos va ser interceptat en una reguarda policial i Alfredo va ser capturat a l’hotel on s’allotjava en possessió dels diners i la pistola. Des del primer moment de la detenció, Christos es va fer responsable de l’acció, exonerant a Alfredo, per la qual cosa va ser acusat de robatori armat, mentre que Alfredo només se li imputen càrrecs per “complicitat”. Després de nou hores d’audiència, tots dos van ser condemnats a “presó preventiva”, sentència que, segons la legislació grega, pot aconseguir fins a divuit mesos de presó. Per tant es va trobar per un temps en la Presó de Màxima Seguretat d’Atenes. Els advocats defensors d’Alfredo María Bonanno han sol·licitat a les autoritats gregues que se li concedeixi “presó domiciliària” per raons de salut.
Alfredo va ser condemnat a 4 anys de presó, però el 22 de novembre de 2010 es va celebrar, en Larissa, el judici contra Christos Stratigopoulos i Alfredo María Bonanno, on aquest últim va ser deixat en llibertat – però forçat a ser extradit a Itàlia- en considerción de la seva edat (74 anys), mentre que Christos va ser condemnat a vuit anys de presó.