Novetat | Fraternalmente Emma. Cartas de amor y de guerra

Inèdita fins avui, la correspondència entre la històrica i cèlebre anarquista Emma Goldman –qui fou considerada l’enemiga número u dels Estats Units d’Amèrica- i el militant de la FAI, Antonio Vidal, constitueix un bell testimoniatge de la dimensió humana i social de tots dos. A més, Fraternalment Emma. Cartes d’amor i de guerra, fa referència als esdeveniments que, llavors, sacsejaven el món: la guerra civil a Espanya o l’avanç del totalitarisme a Europa. Descobertes fa poc temps a l’interior d’una maleta que, un bon dia, va deixar enrere el mateix Vidal, aquests documents –escrits per Goldman poc abans de la seva mort- són el viu exemple d’una època irrepetible, així com d’uns protagonistes únics.

Antonio Vidal va ser membre destacat de l’anarquista FAI, així com també agent del Servei d’Informació de l’Exèrcit de Terra i notable propagandista de la CNT amb contactes a Tànger, França, Anglaterra… va ser llavors quan Vidal va adoptar la nova personalitat de Martín Herrera Mendoza, agent M.H. 16. Durant la revolució espanyola va conèixer a Emma Goldman i, des de llavors, li professaria un profund amor i una gran devoció, tal com reflecteixen aquestes Cartes.

Emma Goldman (1869-1940) va ser una de les figures més destacades del pensament social i polític de finals del segle XIX i començaments del XX. Precursora de bona part de l’ideari feminista i lliurepensador, el seu nom és present en nombrosos esdeveniments, protestes i fenòmens revolucionaris de la història contemporània (revolució russa i guerra civil espanyola, etc.).